Warning: Creating default object from empty value in /customers/6/e/2/cbf.no/httpd.www/wp-content/themes/patti/framework/ReduxFramework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 CBF Bergen » INFORMASJON

INFORMASJON OM KLUBBEN

På årsmøtet 12. mars 2008 ble det vedtatt at Capoeira na Chuva skulle skifte klubbnavn til moderklubbens navn, Grupo de Capoeira Contemporânea Beija-Flor. Årsaken til navnebyttet var at klubben ønsket å tydeliggjøre klubbens identitet og opprinnelse.

Capoeira na Chuva, som betyr ”capoeira i regnet”, ble formelt sett stiftet som klubb 4. september 2001, med et styre på seks personer. Styret bestod av leder, nestleder, kasserer og tre ordinære styremedlemmer.

I vel halvannet år før denne tid hadde Capoeira na Chuva bestått av inspirerte sjeler som hadde deltatt på Children At Risk Foundation (CARF) sine kurs i Bergen somrene 2000 og 2001. På disse kursene instruerte tidligere gatebarn fra São Paulo (Poca, Bebe og Fabio) og den daværende contra mesteren, Chulapa, norske ungdommer i kampdansen, capoeira, i to uker.

I dag er det et velletablert samarbeid mellom Capoeira CBF og Kolibri CARF. Gradering foregår på høsten 1 gang i året hvor klubben da får besøk av høyt graderte instruktører fra moderklubben i Brasil, Grupo de Capoeira Contemporânea Beija-Flor. Siden klubboppstart har Capoeira CBF gjennomført årlige batizadoer (som betyr dåp; første gradering) og troca de cordãoes (bytte av belte). Dette anses for å være årets største capoeirabegivenhet i Bergen. Klubben arrangerer også flere workshops i løpet av året, hvor Instruktørene Tutuco, Eliane eller gjester, holder treninger over lengre tid.

I dag består Capoeira CBF av totalt ca. 45 capoeristaer fordelt på tre grupper. Medlemsskaren består hovedsaklig av barn, ungdom og studenter/voksne, men det er viktig å presisere at klubben er åpen for alle som ønsker å delta.

For informasjon om treningstider klikk her: Treningstider

Alle er velkommen !
Ta kontakt for spørsmål

Informasjon om klubben

TRENINGSTIDER OG TRENINGSLOKALER

Tider vår 2020

Informasjon om treningstider og treningslokaler:
Alle treningene er åpen for alle aldre!
Tirsdager er særlig tilrettelagt for barnefamilier og barn med fokus på lek og akrobatikk.
Mandager og torsdager har høyere intensitet.

**Mandag: Årstad Videregående Skole
(Fjøsangerveien 38 A, 5054 Bergen)
Trening: Kl. 19.00-21.00

**Tirsdag: Årstad Videregående Skole
(Fjøsangerveien 38 A, 5054 Bergen)
Trening: Kl. 17.30-18.30

**Torsdag: Ny-Krohnborg Skole
(Rogagaten 9, 5055 Bergen)
Trening: Kl. 19.00-21.00

Trenere:
Bøye, Ivar, Emil og Jules

Priser per halvår og informasjon:
– Familiepris (foresatte med barn fra 2-6 år): 1500kr
– Barn og ungdom (7-15 år): 800kr
– Voksen (16 år +): 1200kr
– Student (ved fremvisning av studentbevis): 1000kr pr. semester
«Tren så mye du vil» gjelder for alle!

Viktig å merke seg:
– Forbehold om endringer. Endringer i tider og lokaler vil kunne forekomme i løpet av semesteret.
– Ved spørsmål angående trening, vennligst ta kontakt med en av trenerne.

Training times spring 2020

All trainings are open to all ages!
Tusedays are especially facilitated for families and children with focus on play and acrobatics.
Mondays and Thursdays have higher intensity.

**Monday: Årstad Videregående Skole
(Fjøsangerveien 38 A, 5054 Bergen):
Kl. 19.00-21.00

**Tuesday: Årstad Videregående Skole
(Fjøsangerveien 38 A, 5054 Bergen):
Kl. 17.30-18.30

**Thursday: Ny-Krohnborg Skole
(Rogagaten 9, 5055 Bergen):
Kl. 19.00-21.00

Coaches:
Bøye, Ivar, Emil og Jules

Prices per half year:
Family price (guardians with children from 2-6 years): 1500kr
– Children and youth (7-15 year): 800kr
– Adults (16 year +): 1200kr
– Student (upon presentation of student certificate): 1000kr per semester
– «Exercise as much as you want» applies to everyone
– Monday and Thursday trainings have higher intensity

Important to note:
– Change of time and place may occur during the semester
– If you have any questions about the classes, please contact one of the coahes

Veibeskrivelse til Årstad VGS Gymsal/
directions to Årstad VGS gymnastic hall:

INFORMASJON TIL NYBEGYNNERE

Hvorfor trene capoeira ?

Vil du begynne på capoeira så trenger du ingen forkunnskaper. Vi har ikke egne begynnerkurs da vi tilpasser nivået etter hvem som er på trening. Er du alene og helt ny, så har vi flere trenere som er på trening samtidig og vi guider deg grundig i gjennom dine første steg inn i capoeiraens verden. Alle trenerne trener på frivillig basis og vi har derfor en fast pris for voksne, junior og familiegruppen pr. semester uavhengig hvor mye du trener eller hvor mye oppfølging du trenger.

Capoeira er en idrett for deg som liker å bevege kroppen på mest mulig måte – opp, ned, til siden, ned på gulvet, opp av gulvet, rundt, rulle, vri og vende og alt du kan tenke deg. Gjennom capoeira får man trent på mange ferdigheter og får brukt mye ulike typer muskler samtidig som man finner fram barnet i seg. Capoeira har veldig mange ulike typer bevegelser som krever at du bruker både de store områdene på kroppen som bein, armer, rygg og mage samtidig som man også tar i bruk mindre deler av kroppen som tærne, fingertuppene og hodet. Capoeira gir deg god koordinasjon, utholdenhet, styrke, bevegelse og rytme inkludert i en rekke ulike typer lekne bevegelser i samspill med musikk. Vårt fokus ligger på ha det kjekt på trening gjennom å gjøre øvelser som gjør at du utfordrer kroppen din på nye måter og på den måten blir motivert for videre trening. Har du ikke trent capoeira før vil du garantert kjenne at du er støl på store deler av kroppen de første ukene med trening, fordi du vil bruke muskler du ikke visste du hadde. Nettopp fordi capoeira er så annerledes enn tradisjonelle norske idretter. Etter noen måneder med trening to ganger i uka vil du kjenne stor forskjell på kroppen i forhold til før du begynte.

En vanlig trening består generelt sett av en god oppvarmingsdel, styrke, teknikk, spill (utførelse av capoeira), sang og musikk samt uttøying. På den tekniske delen har vi gradvis økende tekniske øvelser fra capoeiraens verden. Vi slår hjul, står/går på henda, sparker, ruller, hopper, dukker, krabber mm. Styrkedelen inkluderer mange velkjente øvelser samt en del mer utfordrende som er mer spisset inn mot bevegelser vi bruker i capoeira. Vi har som regel med en del hvor vi spiller, som vil si at vi utfører capoeira. Mer om capoeira kan du lese under ”Om Capoeira”. Å trene capoeira inkluderer også å lære å spille de instrumentene vi bruker (se mer under ”Instrumenter”) og lære å synge tradisjonelle capoeira sanger på portugisisk. På familie – og juniorgruppen holder vi oss for det meste til svært enkle tekster som er lette å lære. På voksengruppen er det naturligvis større utfordringer.

Alle trenerne våre er norske og all trening foregår på norsk eller engelsk om nødvendig. Ca. en gang pr. semester får vi besøk av instruktører fra Brasil som kommer og er med oss noen uker og trener oss. Disse ukene får vi masse ny inspirasjon fra capoeiraens hjemland.

Alle er velkomne til 14 dagers gratis prøvetid uten binding på hvilke gruppe du måtte ønske. Vi ønsker flere medlemmer i klubben og er du interessert i å begynne er det bare å møte opp på en trening (se ”Treningstider”). Har du andre spørsmål så kontakt oss gjerne (se ”kontakt”).

ORDENSREGLER

For å få det ekstra kjekt på trening:

* Presist fremmøte
– skiftet og klar til trening starter
– komme til riktig tid og ikke gå før avslutning

* Treningsantrekk
– Capoeiratøy på trening
– hvitt Capoeiratøy på workshops og oppvisninger
– belter skal alltid brukes dersom dette er mottatt (bare til hvite bukser)
– overtreksbukser brukes over den hvite buksen ute eller når det er fare for at den hvite buksen skal bli skitten
– ansvar for å kjøpe Capoeiratøy innen rimelig tid

* Oppmerksomhet under trening

* Intensitet under trening
– det er lov å ikke klare, men det er ikke lov å ikke prøve

* Andre ordensregler som gjelder under trening
– av med mobiltelefoner, klokker, smykker, tyggis
– treningsarealet skal være fritt for skiftetøy. Utøvere har selv ansvar for å rydde treningslokalet innen treningen begynner
– sko skal av før en går inn i treningslokalet
– drikkepause / dopause foregår kun i angitte pauser

* Hygiene
– god fot hygiene er veldig viktig, da vi trener barbeint
– god hygiene generelt da vi ikke trener alene men ofte i par

Disse reglene gjelder for hele Capoeira CBF både i Brasil og i Bergen. Respekter den enkelte som skal holde treningen og dine trenings kamerater med å overholde disse rutinene.

Sees på trening for blant annet hopp og sprett, sang og musikk, og mye annet sprell !!

AXE !!!

OM CAPOEIRA

Etter oppdagelsen av Brasil på 1500-tallet hadde portugiserne mange kolonier rundt omkring i verden. Koloniene befant seg bl.a. i Afrika, inkludert Angola, Kongo, Mosambik og Guinea såvel som Brasil. Portugiserne ønsket seg slavearbeidere, men siden de innfødte unnslapp så lett, bestemte de seg for å ta slaver fra Vest- og Sentral-Afrika til Brasil. Disse ble behandlet som dyr, og ført over i slaveskip for å jobbe på sukker-, kaffe- og bomullsplantasjer. Det sies at det var under disse forholdene capoeira ble til. Dette er et mye omdiskutert tema, og det finne flere forskjellige teorier:

• Den vanligste er at capoeira begynte som en kampart, men for å skjule den for slaveeierne, kamuflerte de den gjennom musikk og dans.

• En annen teori går ut på at mucupuene i Sør-Angola hadde et innvielsesrituale for å markere overgangen fra jente til kvinne. I denne sammenheng utførte de unge krigerne en N´Golo (capoeira), eller ”sebraens dans”, en krigers kampdans hvor vinneren fikk velge en ny kvinne som hustru uten å måtte betale noe medgift.

• Enda en teori sier at capoeira ble startet i Quilombo dos Palmares (et samfunn påstått å bestå av rømte slaver), som et selvforsvarssystem for beboerne.

• En siste teori binder capoeira til markedene i Rio de Janeiro. Den portugiske betydningen av ordet ”capoeira” har tre avarter: et sted hvor kylling (carpão = hane) avles bevares, små sprinkelbur for fugler, og en liten brasiliansk fugleart (odontophorus capueira spix). Teorien er at capoeira ble spilt mens slavene som solgte kylling ventet på at markedet skulle åpne. Spillet var en imitert, opphetet kamp fra den mannlige fuglearten.

Capoeira ble snart kjent som farlig for de portugisiske overherrene, og ble derfor stemplet som ulovlig. Dette stoppet ikke capoeira. I Rio de Janeiro og Recife utvikle den seg som en voldelig stil, og i Bahia som et ritualisert spill. Med den Gylne Lov i 1888, da slavene ble offisielt frigjort, falt capoeira inn i nok en feide fordi mange capoeiristas brukte sine evner til kriminelle aktiviteter. I disse årene var det vanlig for en capoeirista å ha to eller tre kallenavn. Politiet hadde derfor problemer med å fengsle de frigjorte slavene. Denne tradisjonen lever videre i dag ved at en capoeirista bli ”døpt” under en batizado og mottar da sitt eget kallenavn.

Staten prøvde under disse tider å eliminere capoeira. Dette hadde liten effekt i Bahia Salvador hvor det fortsatt ble praktisert. Mestre Bimba og Mestre Pastinha videreutviklet stilene og gjorde de mer allment aksepterte. De skapte også to forskjellige stiler: Angola og Regional. I 1934 ble forbudet opphevet, mye takket være de to mestrene, og kanskje spesielt Mestre Bimba.

Capoeira har vokst enormt de siste 50 årene. Den har endelig blitt akseptert av folket i Brasil og regnes nå som en nasjonalsport på lik linje med fotball (annerkjent som nasjonalsport ved lov i 1974). Capoeira-konkurranser og –akademier dukker opp over alt i verden.

Hvordan praktiseres capoeira i dag ? Man begynner vanligvis med at musikere spiller instrumenter slik som berimbau, atabaque, pandeiro, reco-reco og agogo. Musikerene (orkesteret) står ved roda’ens (en sirkel) åpning. Roda’en er formet av deltakere (capoeirstas). Alle synger tradisjonelle sanger på portugisisk – ofte med en forsanger, mens resten ”svarer”. Spillerne entrer ringen fra åpningen, vanligvis med en ”au” (hjul). Under spillet foregår det et samspill mellom de to utøverne, hvor det blir utført spark, unnvikelser, akrobatikk og andre rituelle bevegelser. Et spill kan være vennskapelig, morsomt eller farlig.

Musikken spiller en stor rolle under spillet. Hvilke type spill som blir praktisert(raskt eller sakte, vennskapelig eller røft, morsomt eller med sluhet/feller) kommer ann på rytmen som blir spilt og innholdet i tekstene.

Capoeira appellerer til mange av flere grunner: først og fremst er spillet både vakkert og hypnotiserende å se på. Capoeria er dans og kamp, der er ikke bare en kombinasjon av akrobatikk, dans og kampkunst, men også musikk, kultur, historie og kunnskap. En capoeirista må lære balansen mellom det fysiske og det mentale. En capoeirista må kunne alt dette.

 

Om Capoeira

STAMMTREET

1. Waldemar Rodrigues da Paixão (født i 1916 – 1990)
Lærte capoeirakunsten sammen med «slave-mestre” som: Siri de Mangue, Tanabí og Canário Pardo.

Var kjent i capoeirarodas som Mestre Waldemar da Liberdade, Waldemar da Paixão eller Waldemar do Pero Vaz. Han er en legende i capoeira verden, og er spesielt kjent som sanger, rytmekunstner og produsent av berimbauer.

2. José de Freitas (Zé de Freitas) (født 29.04.1932)
Født i byen Alagoinhas, Brasil. Han trente i Salvador med Mestre Caicara, men begynte seinere å trene med Mestre Waldemar, hvor han ble Contra-Mestre. På slutten av 1950-tallet dro han til São Paulo for å starte sitt eget akademi og begynne å undervise (academia de luta no bairro de Brás). Han er en av pionerene som startet å lære vekk capoeira i São Paulo. Seinere flyttet han akademiet sitt til Santo André og i dag er han bosatt i Natal.

3. Antonio Gonçalves de Melo (Melo) (født 04.06.1920 – 20.10.1990)
Født i Minas Gerais, 4 juni, 1920. Døde 20 oktober 1990. Sønnen til Baiano. Lærte kampkunsten capoeira i São Paulo, hos Zé de Freitas.

4. Mestre Carapau
Grunnla Grupo Angolinha i 1975 i byen Porto Ferreira (São Paulo). Flyttet seinere til São Paulo og er i dag kjent i São Bernardo, São Paulo og Porto Ferreira.

5. Mestre Siriema

6. Mestre Bimba (Grupo Angolinha)

7. Mestre Chulapa (født i 1972)
Begynte med capoeira under Mestre Bimba og Grupo Angolinha, har nå startet sin egen gruppe: Capoeria Fascinacão.

8. Monitor Poca / Monitor Dino: (Poca- Jefferson og Dino- Edson) Begynte med capoeira på Gregory Smiths senter – Kolibriredet med den gang Professor Chulapa – Grupo Angolinha (i dag er han Mester med egen gruppe). Senere har også Dino og Poca dannet sin egen gruppe, Grupo de Capoeira Contemporãnea Beija-Flor (som vi i dag er underlagt) og har fått Monitor Camaleão med seg i arbeidet (Camaleão- Marcelo)

BELTESYSTEM

«Grupo de Capoeira Contemporânea Beija-Flor» graderings informasjon.

Alle medlemmer som har trent sammenhengende og betalt medlemsavgift til CBF har grunnlag for å kunne gå opp til en årlig test for å se om de kvalifiserer seg til et belte.

Det er ulike krav til de ulike beltene: bevegelser, navn på bevegelser, sang, musikk og Capoeira historie er noe av det som testes på den årlige testdagen under Capoeira Sommerkurset.

Vårt beltesystem følger det brasilianske flagget og begynner derfor med grønt belte (barne belter har en grå stripe blandet med de ordinære fargene) . Mester beltet er hvitt, slik som den innerste borden i den blå jordkloden i det brasilianske flagget.

 

INSTRUMENTER

Capoeira instrumenter
Her er en liste over de instrumentene som vanligvis spilles i en capoeira roda:
– Berimbau
– Atabaque
– Pandeiro
– Agogo
– Caxixi
– Baqueta
– Dobrão
1. Berimbau
Berimbau er et enkelt-streng instrument. Den er laget som en bue og er kjent som et afro-brasiliansk instrument. Opprinnelsen til berimbau er ikke helt klart, men det er ikke så mye tvil om at instrumentet kommer fra Afrika. Verken brasilianske eller europeiske urbefolkninger bruker musikalske instrumenter av buer men veldig tilsvarende instrumenter spilles i de sørlige deler av Afrika.
Berimbau er et viktig instrument i praktiseringen av den afro-brasiliansk kampsporten, Capoeira. Berimbau (sjelen av capoeira) leder capoeiristas bevegelse i roda. Jo raskere berimbau spiller jo raskere blir Capoeira trekkene i spillet.

Berimbau
2. Atabaque
Atabaque er en høy, tre, afro-brasilianske håndtromme. Skallet er laget tradisjonelt av Jacaranda tre fra Brasil. Hodet er tradisjonelt laget av kalveskinn. Et system av tauene er flettet rundt kroppen, og forbinder en metallring nær bunnen til hodet. På grunn av denne mekanismen, trommelen er noen ganger kjent som «atabaque de Corda ‘. Av tre kiler seg fast mellom denne ringen og legemet, og en hammer benyttes for å stramme eller løsne tauene, heve eller senke banen av trommelen.

Atabaque
3. Pandeiro
Pandeiro er en type hånd ramme tromme populært i Brasil, og som har blitt beskrevet som et uoffisielt instrument for den nasjonen. For å spille instrumentet, så holdes det i den ene hånden, og man slår med den andre hånden for å produsere lyd. Typiske Pandeiro mønstre spilles ved å veksle tommelen, fingertuppene, hæl, og håndflaten. En pandeiro kan også ristes for å lage lyd, eller kan man kjøre en finger langs hodet på pandeiro for å produsere lyd. Den brasilianske Pandeiro stammer fra pandeireta eller pandereta fra Spania og Portugal.

Pandeiro

4. Agogo
En Agogo er en enkel eller multippel bjelle instrument som nå er brukt over hele verden, men med opphav i tradisjonell Yoruba musikk. Den er også brukt i samba Baterias. Det spekuleres om at agogo kan være den eldste samba instrumentet. Den var basert på vestafrikanske joruba tradisjoner med enkle eller doble bjeller. En Agogo har den høyeste tonen av alle de instrumentene som er brukt blant Bateria instrumenter.

Agogo
5. Caxixi
En caxixi er et rytmeinstrument som består av en lukket kurv med en flat bunn fylt med frø eller andre små partikler. Rund bunn er tradisjonelt kuttet fra en tørket gresskar. Caxixi spilles og lager lyd ved risting. Variasjoner i lyden produseres ved å variere vinkelen der caxixi er rystet, mykebunn avgjør om innholdet gir mykere lyd eller hardbunn (høyere, skarpere lyd). Den spilles over hele Afrika og Sør-Amerika, men hovedsakelig i Brasil. I Brasil, begynte de etter hvert å bruke den i mindre (størrelse) caxixi som spilles langs berimbau.

Caxixi
6. Baqueta
Pinnen som brukes til å spille berimbau.

Baqueta

7. Dobrao
Dobrão er den tykke mynt (stein) som brukes til å spille berimbau.

Dobrão

 

Skrevet av: Jules A. Ntirandekura

MODERKLUBBEN - KOLIBRIREDET

Hovedsenteret KolibriRedet er et aktivitetssenter, motivasjonssenter og kultursenter som virker positivt inn på en hel bydel. KolibriProsjektet har i dag ca 1000 barn og unge i aktivitet, og ligger i Diadema bydel i São Paulo.

KolibriRedet er en estetisk nytelse. De vakre omgivelsene skal gi menneskene inspirasjon, kraft og styrke til å gripe tak i sine egne liv, i en medmenneskelig og sosial sammenheng. Etter åpningen i 2002 ble KolibriRedet bygget ut med en rekke aktiviteter og virksomheter. Barna og ungdommene på senteret må følge undervisning i vanlig offentlig skole for å få plass. De bor i favelaen i nærområdet som er et svært belastet område, både hva gjelder fattigdomsproblemer, rusproblemer og kriminalitet.

Senteret er åpent fra kl 8 om morgenen til ca kl 20 om kvelden.

Arbeidet med gatebarna videreføres, men det oppsøkende arbeidet i sentrum av São Paulo er avsluttet. I perioder bor det barn på senteret, i tillegg til Gregorys familie. Dette kan være gatebarn i nærmiljøet, barn med akutte problemer i hjemmet eller hvor hjemmet går i oppløsning.

Eksempler på aktiviteter på Kolibriredet i Saõ Paulo:

På Kolibriredet er det mange ulike aktiviteter.

CAPOEIRA AKADEMI – afrobrasiliansk kampdans med røtter tilbake til slavetiden. Denne aktiviteten er viktig i arbeide med å styrke kropp og sjel, den gir sosial trening og styrker selvbildet ved å kombinere det sportslige med dans, teater, musikk og folklore. På capoeira-akademiet deltar 250 barn og unge.

KOLIBRIREDETS MUSIKK-MØLLE:

GITAR OG CAVAQUINHO– undervisning i musikk og spill, basert på samba og latinske rytmer.

BANDA BEIJA-FLOR – perkusjonsgruppe for afrobrasilianske rytmer.

DANS – Diverse dansestiler for ungdom og gymnastikk for mødrene.

MUSICAS BANDAS: Gruppe som etablerer eget musikkstudio for komponering og innspilling av musikk.

HIP-HOP BEVEGELSEN ”Forevolution”:

AFRO-BREAK, DJ – MC – BBoy og Grafitti workshops er svært populære. Opplæring i lydproduksjon.

KUNST ATELIER: Ulike aktiviteter innenfor maling, tegning og forming.

SKULPTURVERKSTED: Opplæring, utprøving og eksperimentering med å lage skulpturer og tredimensjonale uttrykk.

BEIJA-FLOR F.C. (KOLIBRI FOTBALL KLUBB): Flere av Kolibriredets fotballag har gjort det sterkt i fotballcup. Det drives fotballtrening i aldersgruppen 7 -20. F.C.Beija-Flor har 7 turneringslag.

AFROBRASILIANSK FRISØRSALONG: Senteret har egen salong. Her gis yrkesrettet utdanning innen frisørfag, manikyre, fotpleie og sminke.

TEATER, DRAMA, AKROBATIKK: Egne dramaoppsetninger med bevisstgjøring på egen situasjon, store fellesforestillinger og akrobatikk/sirkusaktiviteter.

SIRKUS: Opplæring innenfor tradisjonelle sirkusaktiviteter.

SAMARBEIDSPARTNER - CARF

Hva er CARF ?

CARF (Children at Risk Foundation) er en organisasjon som arbeider med gatebarn og ”children at risk” i São Paulo i Brasil, med den hensikt å vise barna at det finnes en annen utvei enn livet på gaten. Organisasjonen ble startet av Gregory Smith i 1992. Han solgte alt han eide og reiste til Brasil for å arbeide med gatebarn. Siden den gang har han arbeidet med å føre gatebarn tilbake til et menneskeverdig liv. Mange av disse er reddet og flere av dem arbeider videre i CARF. I år 2002 ble Kolibriredet åpnet, et forebyggende aktivitetssenter som skal forhindre at ”children at risk” havner på gaten. Senteret driver også ettervern. Over 650 barn er i dag i aktivitet på senteret. Her drives mange ulike kunstneriske og kulturelle aktiviteter. KolibriRedet er blitt et inspirasjonssenter i São Paulo, og vi står i dag foran en spennende utvidelse av prosjektet til flere favela – områder i São Paulo.

På Kolibriredet deltar ca 250 barn og unge i capoeira- treningen. Dette er en helt unik aktivitet i rusforebyggende arbeid. Capoeira er ett av de viktigste verktøyene våre i arbeidet med barn fra hardt belastede miljøer, preget av rus og kriminalitet. Capoeira styrker selvtillit og selvbilde, samtidig som det gir sosial trening og trening i å vise respekt for medmennesker. Capoeira bygger på disiplin, fysisk styrke og smidighet, kombinert med hurtighet og kreativitet. Det innebærer også musikalsk trening og ei innføring i deres egen brasilianske kultur.

Hvilken sammenheng har CARF med Capoeira CBF ?
Sommeren 2000 arrangerte CARF capoeirakurs i Bergen. Capoeirakurset ble holdt av den brasilianske instruktøren Chulapa og hans elev Fabio. Fabio er tidligere gatebarn, men har gjennom tilbudet på Kolibriredet kommet seg vekk fra et liv på gaten. Sommeren 2001 gjentok CARF capoeiraarrangementet i Bergen. Fokuset på capoeirakursene var å gi en innføring i capoeira og å belyse capoeiraens betydning i forhold til arbeidet med gatebarnsproblematikk i Brasil.

Sommerkursene i capoeira viste seg å bli en stor suksess og en inspirasjon til å etablere en egen capoeiragruppe i Bergen. Seks av kursdeltakerne bestemte seg etter sommerkurset i 2001 for å grunnlegge capoeiraklubben Capoeira na Chuva (i dag Grupo de Capoeira Contemporânea Beija-Flor). Capoeira na Chuva ble følgelig stiftet 4.september 2001.

Siden klubbstiftelsen har Capoeira CBF hatt et samarbeid med CARF og capoeiramiljøet på Kolibriredet. Inntil 2006 samarbeidet Kolibriredet med capoeiraklubben Grupo de Capoeira Angolinha i São Paulo. Daværende instruktør på Kolibriredet kom fra Angolinha. Siden oppstarten fungerte Angolinha også som moderklubb for Capoeira CBF. Det vil si at klubben fikk jevnlig instruksjon og retningslinjer fra Angolinha. Et resultat av dette var at den første capoeiragraderingen kunne finne sted i Bergen sommeren 2002.

I 2006 startet to av elevene til Chulapa sitt eget capoeira-akademi på Kolibriredet under navnet Grupo de Capoeira Contemporânea Beija- Flor. Elevene het Monitor (instruktørgrad innen capoeira) Dino og Monitor Poca og var da ferdig utdannet capoeirainstruktører. Angolinha trakk seg følgelig ut av engasjementet på Kolibriredet. Grupo de Capoeira Contemporânea Beija Flor overtok også som moderklubb for Capoeira CBF i 2007.

I dag er en viktig del av samarbeidet med CARF å arrangere Capoeira Sommerkurs. Siden 2002 har Capoeira CBF og CARF samarbeidet om å arrangere konseptet Capoeira Sommerkurs, noe som er en videreføring av de innledende sommerkursene i 2000 og 2001. Sommerkursene ledes av instruktørene Dino og Poca og er en den største årlige capoeirabegivenheten i Bergen.

Ellers samarbeider Capoeira CBF og CARF vedrørende oppvisninger, informasjonsarbeid, sponsorarbeid og innkjøp/salg av capoeiraklær og utstyr. I tillegg jobbes det stadig med å få til utvekslinger for capoeiraelever både i Bergen og i Brasil.

LINKER

Capoeira: Beija-Flor
www.carfweb.net/capoeira

Capoeira: You Tube
www.youtube.com

Kolibri CARF
www.carf.no

KLIKK HER FOR Å LUKKE ALLE INFORMASJONSBARENE