Capoeira instrumenter
Her er en liste over de instrumentene som vanligvis spilles i en capoeira roda:

  1. Berimbau
  2. Atabaque
  3. Pandeiro
  4. Agogo
  5. Caxixi
  6. Baqueta
  7. Dobrão


1. Berimbau

Berimbau er et enkelt-streng instrument. Den er laget som en bue og er kjent som et afro-brasiliansk instrument. Opprinnelsen til berimbau er ikke helt klart, men det er ikke så mye tvil om at instrumentet kommer fra Afrika. Verken brasilianske eller europeiske urbefolkninger bruker musikalske instrumenter av buer men veldig tilsvarende instrumenter spilles i de sørlige deler av Afrika.
Berimbau er et viktig instrument i praktiseringen av den afro-brasiliansk kampsporten, Capoeira. Berimbau (sjelen av capoeira) leder capoeiristas bevegelse i roda. Jo raskere berimbau spiller jo raskere blir Capoeira trekkene i spillet.

Berimbau


2. Atabaque
Atabaque er en høy, tre, afro-brasilianske håndtromme. Skallet er laget tradisjonelt av Jacaranda tre fra Brasil. Hodet er tradisjonelt laget av kalveskinn. Et system av tauene er flettet rundt kroppen, og forbinder en metallring nær bunnen til hodet. På grunn av denne mekanismen, trommelen er noen ganger kjent som «atabaque de Corda ‘. Av tre kiler seg fast mellom denne ringen og legemet, og en hammer benyttes for å stramme eller løsne tauene, heve eller senke banen av trommelen.

Atabaque
3. Pandeiro
Pandeiro er en type hånd ramme tromme populært i Brasil, og som har blitt beskrevet som et uoffisielt instrument for den nasjonen. For å spille instrumentet, så holdes det i den ene hånden, og man slår med den andre hånden for å produsere lyd. Typiske Pandeiro mønstre spilles ved å veksle tommelen, fingertuppene, hæl, og håndflaten. En pandeiro kan også ristes for å lage lyd, eller kan man kjøre en finger langs hodet på pandeiro for å produsere lyd. Den brasilianske Pandeiro stammer fra pandeireta eller pandereta fra Spania og Portugal.

Pandeiro

4. Agogo
En Agogo er en enkel eller multippel bjelle instrument som nå er brukt over hele verden, men med opphav i tradisjonell Yoruba musikk. Den er også brukt i samba Baterias. Det spekuleres om at agogo kan være den eldste samba instrumentet. Den var basert på vestafrikanske joruba tradisjoner med enkle eller doble bjeller. En Agogo har den høyeste tonen av alle de instrumentene som er brukt blant Bateria instrumenter.

Agogo
5. Caxixi
En caxixi er et rytmeinstrument som består av en lukket kurv med en flat bunn fylt med frø eller andre små partikler. Rund bunn er tradisjonelt kuttet fra en tørket gresskar. Caxixi spilles og lager lyd ved risting. Variasjoner i lyden produseres ved å variere vinkelen der caxixi er rystet, mykebunn avgjør om innholdet gir mykere lyd eller hardbunn (høyere, skarpere lyd). Den spilles over hele Afrika og Sør-Amerika, men hovedsakelig i Brasil. I Brasil, begynte de etter hvert å bruke den i mindre (størrelse) caxixi som spilles langs berimbau.

Caxixi
6. Baqueta
Pinnen som brukes til å spille berimbau.

Baqueta

7. Dobrao
Dobrão er den tykke mynt (stein) som brukes til å spille berimbau.

Dobrão

 

Skrevet av: Jules A. Ntirandekura